Lakk på Båden: Sånn Får Du Treverket te å Skinne som ei Sol på Sørlandet!
Treverk på båd, det e’ noe heilt spesielt, ikkje sant? Det gir en varme og en glød som ingen plastikk kan måle seg med. Men for at det ska holde seg fint og flott her i saltvannet og solsteiken vår, så trengs det en skikkelig omgang med lakk. Det e’ lakken som virkelig får fram skjønnheten i treet og beskytte det for framtiå.
Hvorfor e’ Lakk så Viktig for Trebåden (og Detaljene)?
En god lakk, den har faktisk tre hovedoppgaver her på Sørlandet:
- Skjerme for Solstrålene: Solå her kan være både herlig og hard. Lakken inneholde UV-filter som beskytte treet mot å bli brutt ned og falme.
- Holde Saltvann og Møkk Unna: Treverk like’kje å være vått øve tid. Lakken legge seg som ei hinne som gjør at sjøvann, salt og allslags drid prelle av.
- Få Fram Treets Egen Skjønnhet: Det e’ kanskje det me ser best! En god lakk forsterke de naturlige fargene og mønsteret i treet, og gir den der dype, varme gløden som me e’ så glade i.
For å få te et resultat som me kan være stolte av, så e’ det kjempeviktig å være nøye med forberedelsene. Ta deg god tid, og sørg for at du har reine, gode pensler. Det lønne seg alltid!
Før Du Dyppe Penselen: Forarbeid e’ Alfa og Omega!
Det nytte’kje å slurve her, då blir resultatet deretter. “Gjør det skikkelig, eller la det vær!” som me sie.
Gamle Lakkerte Flader – Ka Gjørr Me?
Først må du sjekke kossen det står te med den gamle lakken. Se itte skader, om det flasse, eller andre tegn på at lakken’kje sitte som den ska.
- Hvis underlaget ser bra ud: Då kan du slipe lett øve med et fint papir, kanskje 280-320 korning. Husk å fjerne alt slipestøvet nøye ittepå! En runde med en klud fukta med egna tynner (la den fordampe helt!) før du begynne å lakke, kan være lurt for å få vekk fett og smuss.
- Hvis underlaget e’ i dårlig stand: Har den gamle lakken sprukke opp eller sluppet taket? Då må du nok fram med skrapa eller slipemaskinen på de skada områdene. Alt løst må vekk før du kan legge ny lakk. Det e’ litt jobb, men du vil takke deg sjøl ittepå.
Nytt, Bart Treverk – En God Start e’ Gull Verdt
Har du heilt nytt treverk, eller har du slipt heilt ned te bart tre?
- Det e’ knallbra å mette treet skikkelig med en god, penetrerende olje først. Dette gjør treet mer motstandsdyktig mot fukt og gir et kjempefint underlag for lakken. La oljen tørke skikkelig!
- Når treverket e’ heilt tørt og reint, kan du begynne med sjølve lakkingå. De første strøgene med lakk bør ofte tynnes litt ud, akkurat sånn som produsenten på lakkboksen anbefale. Dette hjelpe lakken te å trekke godt inn i treet.
Selve Lakkingå: Tips fra en Gammel Sjøulk for et Knallbra Resultat!
Å lakke kan være en fryd hvis du gjør det riktig. Her e’ noen triks i ludo:
- Været e’ Viktig: Prøv å unngå å lakke i direkte, steikende solskinn. Svært høye eller lave temperaturer e’ heller’kje bra, og det samme gjelder sterk vind – då får du bare rusk og rask i den fine, nye lakken. En lun, tørr dag e’ perfekt.
- Rør Godt i Boksen: Og då meine eg GODT! Rør også litt underveis mens du lakke, sånn at alle de gode stoffene i lakken e’ jevnt fordelt.
- Penselteknikk: Hold penselen i ca. 45 graders vinkel mot underlaget. Då får du lagt på lakken jevnt og fint, og du unngår de stygge penselstripene. Dra lange, rolige strøk.
- Siste Strøket – Det Hellige Strøket: Te det aller siste strøket bør du enten bruke en heilt ny pensel av god kvalitet, eller en som e’ pinlig rein. Det e’ dette strøket som virkelig telle for finishen!
- Les på Boksen!: Følg alltid bruksanvisningen på lakkboksen. Der står det kjempeviktig informasjon om kor mange strøk du bør legge, tørketider, og om du må slipe mellom strøgene (noe du som regel må for best resultat).
- Mange Strøk Gir Dybde: For å få den der skikkelig dype, flotte glansen som me drømme om, så må du legge på en del strøk. Gjerne opp te 8-10 strøk, eller enda mer på utsatte plasser. Det tar tid, men resultatet blir deretter – bare lekkert!
En-komponent eller To-komponent Lakk? Valgets Kval på Sørlandsvis!
Det finnes jo forskjellige typer lakk, og det e’ greit å vite litt om forskjellen før du velge.
To-komponent Lakk: For den som vil ha det Råsterkt og Varig!
Dette e’ ofte proffenes valg for områder som får mye juling.
- Fordeler: To-komponent polyuretanlakk e’ betydelig sterkere og hardere enn en-komponent. Den kan vare opp te fire ganger lenger, og tåle mye mer slitasje, kjemikalier og sollys. Gir en utrolig flott og slitesterk overflade.
- Ulemper og Viktig å Huske: Du kan ALDRI legge to-komponent lakk oppå en gammel en-komponent lakk! Løsemidlene i to-komponentlakken e’ såpass kraftige at de vil løse opp og ødelegge den underliggende en-komponentlakken. Då blir det bare krøll og elendighet. Så hvis du e’ usikker på ka som e’ på båden fra før, så må du enten fjerne alt det gamle, eller holde deg te en-komponent.
- Eksempel på en type god to-komponent lakk er jo sånne anerkjente merker som Rylard Royal Polyuretanlakk. De gir en fantastisk høyglans og e’ supre både inne og ute.
En-komponent Lakk: Klassikeren som Aldri Går av Moten!
Dette e’ den mest vanlige lakken for de fleste av oss hobby-bådbyggere og -pussere.
- Fordeler: En-komponent lakk (ofte alkydbasert) e’ veldig slitesterk den òg, og mye enklere å jobbe med. Den har som regel god flyt, e’ mer elastisk enn to-komponent (følge treets bevegelser bedre), og du sleppe å blande inn en egen herder. Det e’ mindre sjanse for at den reagere med tidligere behandla flader, så lenge underlaget e’ reint og skikkelig forberedt.
- Den e’ fin for oss som like det litt enklere, men som fortsatt vil ha et knallfint og holdbart resultat. En god allround en-komponent bådlakk e’ et trygt og godt valg for de fleste trearbeider på båden.
Avslutningsvis: Lakking e’ Håndverk og Kjærlighet te Båden!
Å lakke båd, det e’ et skikkelig håndverk som kreve tålmodighet og nøyaktighet. Men det e’ også utrolig givende! Å se det ferdige resultatet, den dype glansen i treverket som speile seg i solskinnet på Sørlandskysten – det e’ en følelse som e’ vanskelig å slå. Så ta deg tid, gjør jobben skikkelig, og nyt synet av en båd som skinne av stolthet og godt vedlikehold. Det e’ bådglede, det!