Powering your next voyage

Powering your next voyage

> Klargjøring av båt > Båden klar te sommer’n!

Båden klar te sommer’n!

Bådvask og Polering: Få Skuta te å Skinne fra Høst te Vår på Sørlandsvis!

Her på Sørlandet e’ me glade i bådane våre, enten det e’ ei lita snekke eller en større skøyte. Og for at de ska holde seg fine og være en fryd å bruke, så må de stelles litt med. En skikkelig vask når sesongen e’ øve, og en god runde med polering før me kaste loss igjen te våren – det e’ hemmeligheten bak en båd som vare lenge og ser fantastisk ud.

Høstpussen: En God Start på Vinterdvalen (og Mindre Jobb te Våren!)

Når båden ska på land for vinteren, så e’ det kjempesmart å gi den en skikkelig vask med en gang. Det du gjør då, spare du mange, mange timers jobb for te våren, når du heller vil ut på sjøen enn å stå og skrubbe gammel drid!

Sånn Gjørr Du Høstvasken – Steg for Steg:

  1. Spyl Godt med Ferskvann: Med en gang båden e’ kommet på land, finn fram slangen. Har du en høytrykksspyler, så e’ det helt konge! Få vekk alt løst salt og møkk fra skrog, dekk og alt imellom.
  2. Fram med Bøtta og Skrubben: Bruk ei god bådsåpe som e’ laga for glassfiber (eller det materialet din båd e’ lagd av). Mange såper e’ snille med både båd og miljø nå for tiå. Skrubb godt øve heile båden.
  3. Få Vekk Groe (Skjell og Rur): Ofte sitte det fast noen «blindpassasjerer» under vannlinjå. Høytrykksspyleren tar kanskje det mesta, men sitte det noe skikkelig fast, så må du bruke ei skrape. Vær litt forsiktig så du’kje skade gelcoaten (lakken på båden).

Når Vanlig Vask Ikkje Strekke te (Den Gule Stripa og Annen Seig Møkk):

Noen ganger, spesielt i vannlinjå, kan det danne seg et gult, seigt belegg som vanlig bådsåpe’kje bite på. Då kan du måtte ty te litt sterkere saker.

  • Noen vaskemidler inneholde en mild syre (for eksempel oxalsyre, eller i tøffere tilfeller fortynnet saltsyre – men les ALLTID på flaska!). Dette kan være veldig effektivt.
  • VIKTIG: Bruke du sånne midler, MÅ du bruke skikkelige gummihansker og vernebriller! Syre e’ ikkje noe å spøke med.
  • Påfør middelet, la det virke et minutt eller to (følg anvisningen på flaska NØYE!), og spyl så VELDIG godt av med masse ferskvann.

Vårklargjøring: Nå Ska Båden Skinne om Kapp med Mai-Solå!

Når endelig vårsolå begynne å varme og det krible i fingrane itte å komme seg utpå, då e’ det på tide med vårpussen. Og her e’ polering selve nøkkelen te en båd som ikkje bare ser bra ud, men som også e’ godt beskytta.

Polering gjør me for å ta vare på gelcoaten – det ytterste, blanke laget på de fleste plastbåder. Gelcoaten e’ som huden på båden, og den beskytte mot sollys og saltvann. Uden polering vil den falme, bli matt, og det blir mye vanskeligere å holde båden rein.

Me kan dele vårklargjøringa (når det gjelde skroget) inn i tre hellige steg: Først en skikkelig vask, så rubbing eller polering for å få fram glansen, og te slutt en god beskyttelse med voks eller forsegling.

Steg 1: Før Du Polere Må Du Vaske – Skikkelig!

Du kan’kje polere en skitten båd! Alt av salt, sand, sot og gammel møkk må vekk før du i det heile tatt tenke på å finne fram poleringsmaskinen. Gjør du’kje dette reint og skikkelig, så gnir du bare møkka rundt og kan lage riper.

Velg Riktig Såpe (Uden Voks!):

Når du vaske før polering, så e’ det viktig å bruke ei rein bådsåpe uden voks eller andre glanstilsetninger. Grunnen te det, e’ at såper med voks ofte’kje e’ like kraftige te å fjerne fett og olje. I tillegg kan de legge igjen ei hinne som kan lage skjolder og tull når du begynne å polere.

Vasketeknikk for Store og Små Båder:

  • Bruk en god svamp eller en mjuk børste/skrubb.
  • Bruk rikelig med ferskvann for å skylle vekk såpe og løsna møkk.
  • Har du en stor båd, så e’ det lurt å dele opp vasken i mindre seksjoner (for eksempel en halv skrogside om gangen). Vask og skyll en seksjon ferdig før du går videre te neste. Dette e’ for å unngå at såpå tørke inn på gelcoaten, for det kan bli skikkelig vanskelig å få vekk ittepå og lage stygge flekker.

Den Brysomme Vannlinjå – Få den Rein Igjen:

Vannlinjå, der skroget møte vannet, får ofte et gult eller brunt belegg som kan sitte som støpt. Her trengs det ofte litt ekstra krutt:

  • Bruk en egen vannlinjerens. Disse e’ ofte litt sterkere og laga for akkurat dette problemet.
  • Mange vannlinjerensere skal pensles på området, få lov te å virke noen minutter (les på flaska!), og så skrubbes lett og skylles av.
  • Et knalltips her e’ å bruke en såkalt melaminsvamp (også kjent som “mirakelsvamp”) sammen med vannlinjerensen. Den kan gjøre underverker på flekker som sitte ekstra godt!

Steg 2: Rubbing og Polering – Fram med Glansen!

Når båden e’ heilt rein og tørr, då kan moroa begynne! Nå ska me få fram den dype, flotte glansen i gelcoaten. Det finnes et hav av produkter, men det viktigste e’ å forstå forskjellen på rubbing og polish, og når du ska bruke ka.

Rubbing eller Polish – Ka Treng Din Båd?

  • Rubbing: Dette e’ grovjobben. Hvis gelcoaten på båden din e’ veldig falma, matt, full av småriper eller har begynt å “kritte” (oksidere), då e’ det rubbing du treng. Rubbing inneholde små slipemidler som fjerne det øverste, skada laget av gelcoaten og avdekke et friskt lag under. Den fjerne effektivt oksidering, riper, og gjenstridig smuss.
    • E’ gelcoaten bare lett falma, kan det holde med en mild, flytende rubbing.
    • E’ den veldig matt og slitt, trengs det kanskje en kraftigere rubbing, noen ganger i pastaform.
  • Polish: Hvis gelcoaten på båden din egentlig e’ i ganske bra stand, men bare trenge en liten oppfriskning for å få tilbake glansen og fargedybden, då e’ det polish du ska bruke. Polish inneholde mye finere slipemidler enn rubbing (eller ingen i det heile tatt, då kalles det gjerne en “rensepolish”). Den rense overfladen, fjerne lett oksidering og gir en høy glans.

Maskinpolering – For et Proft Resultat (og Mindre Slit):

Du kan gnikke for hånd, men for både rubbing og polish så vil eg på det sterkeste anbefale å bruke ei poleringsmaskin. Jobben blir utrolig mye lettere, og resultatet blir jevnere og bedre. En oscillerende poleringsmaskin (også kalt DA-maskin) e’ ofte et godt valg for oss amatører, då den e’ litt tryggere å bruke og mindre sjanse for å brenne gelcoaten enn med en roterende maskin.

  • Jobb Smått: Del opp båden i små arbeidsområder, kanskje en kvadratmeter om gangen.
  • Produkt på Padden: Te rubbing holde det ofte med 4-5 små dråper på størrelse med ei ert på poleringspadden (skumgummi-rondellen). Smør de litt udøve padden før du starte maskinen mot gelcoaten. For polish, bruk også lite om gangen.
  • Riktig Pad: Te rubbing bruke man ofte en litt hardere skumgummipad eller en ullpad. Te polish bruke man en mykere eller medium hard pad.
  • Bevegelse: Hold alltid maskinen i bevegelse mens du polere. Jobb produktet godt inn med overlappende bevegelser (opp/ned, side/side). Ikkje press for hardt.
  • Bytt Padder: Ha flere reine padder for hånden. Når en pad blir full av produktrester eller for varm, bytt te en rein en. Dette e’ viktig for resultatet og for å unngå varmgang.
  • Rubbing – Tørk av MED EN GANG! Når du e’ ferdig med et område med rubbing og har oppnådd ønsket resultat (møkka e’ vekk, overfladen e’ jevnere), så tørk av alle produktrester umiddelbart med en rein mikrofiberklut. Rubbing blir’kje bedre av å stå og tørke – tvert imot kan den bli knallhard å få av!
  • Polish – Jobb Inn, Tørk av: Jobb polishen godt inn te du ser glansen komme. Tørk så av med en rein mikrofiberklut.

Tips for Poleringsjobben:

  • Prøv å unngå å polere i direkte, steikende sollys. Då tørke produktet altfor fort.
  • Hvis du likevel må jobbe i solå, eller hvis det e’ varmt, vær ekstra nøye med å jobbe på små områder og tørke av polishen med en gang du e’ ferdig med seksjonen. Står den for lenge, kan den bli et mareritt å få av og lage skjolder.
  • Skulle du glemme deg og polishen tørke for mye, kan du ofte redde det med å legge på litt ny polish på samme område og så tørke av med en gang.

Steg 3: Voks og Forsegling – Panseret mot Vær og Vind!

Når båden e’ nypolert og skinne som ei sol, då MÅ du legge på en beskyttelse! Rubbing og polish har gjort reint og fått fram glansen, men de gir’kje så mye langvarig beskyttelse i seg sjøl. Det e’ det voksen eller forseglingen som gjør.

De fleste moderne bådvokser og forseglinger e’ flytende og ganske lette å jobbe med. Den «gode, gamle» harde voksen som tok en evighet å gnikke på og av, den e’ det færre som bruke nå. En god forsegler beskytte gelcoaten mot UV-stråler, salt, forurensning og gjør at møkka’kje feste seg så lett. Dette forlenge holdbarheten på poleringsjobben betydelig!

Påføring for Hånd – Nøye og Godt:

  • Mange foretrekke å legge på voks/forsegling for hånd med en applikatorpad eller en mikrofiberklut. Då har du god kontroll.
  • Jobb også her med små områder om gangen. Legg på et tynt, jevnt lag.
  • La produktet tørke. De fleste skal tørke i ca. 10-15 minutter, eller te det får ei litt tåkete, matt hinne (les på flaska!).
  • Tørk så av med en rein, tørr og lofri mikrofiberklut. Snu kluden ofte og bytt te en rein en ved behov. Gnikk te du får en dyp, herlig glans!

Oppsummering: Tre Steg te en Båd Du Kan Være Stolt Av Heile Sesongen!

Puh! Det kan virke som mye jobb, men tru meg – når du ser resultatet og merke kor lett båden e’ å holde rein gjennom heile sesongen, då e’ det verdt hver eneste time. Å gjøre alle tre stegene – skikkelig vask, grundig rubbing/polering, og en solid forsegling – det e’ det som gir det aller beste og mest langvarige resultatet.

Det finnes «alt-i-ett»-produkter der ude, men de vil som regel aldri gi samme dybde i glansen eller like god holdbarhet som når du dele opp jobben. Så hvis du har tid og lyst te å gi båden din den beste behandlingen, så e’ det tre-stegs-metoden som gjelde!

Og husk, øvelse gjør mester! Første gangen tar det kanskje litt tid, men du blir fort dreven. Og finnes det noe bedre enn å tøffe ud fra havna en tidlig sommermorgen, i en båd som skinne så flott at naboane blir reint misunnelige? Neppe!

0