Powering your next voyage

Powering your next voyage

> Klargjøring av båt > Sørlandsk rubbing-skole: Fra matt båd te skinnende stolthet!

Sørlandsk rubbing-skole: Fra matt båd te skinnende stolthet!

Rubbing av gelcoat: Førstehjelp for en sliten og matt båd!

Har båden din mista litt av den fine glansen den en gang hadde? Ser gelcoaten (det blanke, farga laget ytterst på de fleste plastbåder) litt falma, matt, eller kanskje til og med litt “krittete” ud? Kanskje den har fått noen stygge merker eller striper som ikkje vil vekk med vanlig vask? Då e’ det ofte en runde med rubbing som må te!

Rubbing e’ en prosess der me forsiktig fjerne et ørlite, tynt lag av den skada eller oksiderte (det e’ når den blir matt og krittete) gelcoaten for å få fram et friskt, nytt lag med den originale fargen og glansen. Tenk på det som en skikkelig dyprens og peeling for båden!

Koffer i alle dage må me rubbe båden?

Gelcoaten på båden e’ tøff, men den får jammen gjennomgå her på Sørlandet med sol, saltvann, sur nedbør og generell slitasje. Øve tid kan dette føre te:

  • Oksidering: Det vanligste problemet. Gelcoaten blir matt, tørr og kan få et hvitt, støvaktig belegg som smitte av når du tar på det.
  • Falming: Solå (spesielt UV-strålene) bleke fargene i gelcoaten, så den flotte, dype blåfargen kanskje ser mer ut som en sliten, lys dongeribukse.
  • Småriper og Merker: Fra fendere som gnisse, greiner som sveipe forbi, eller generell bruk.
  • Misfarging: Noen ganger kan forurensning eller alger sette farge som ikkje går vekk med vanlig vask.

Hensikten med rubbing e’ altså å fjerne disse skavankene, få fram den originale, friske fargen og glansen i gelcoaten, og lage et perfekt underlag for videre behandling med polish og voks. Uden en god rubbejobb på en sliten gelcoat, vil polish og voks bare legge seg oppå problemene, og resultatet blir’kje på langt nær så bra eller langvarig.

Rubbing-midler: Flytende lettvekter eller fast form for tøffe tak?

Når du ska velge rubbingmiddel, så finnes det i hovedsak to typer, og det e’ viktig å velge rett for jobben:

  • Flytende Rubbing: Denne typen e’ som regel litt mildere og inneholde finere slipemidler. Den e’ super for båder som “bare” e’ litt lett falma, har mistet litt av glansen, eller har veldig fine småriper. Den e’ ofte lettere å jobbe med for nybegynnere.
  • Fast Rubbing (Pastaform / Grov Rubbing): Dette e’ de kraftigere sakene. Hvis båden din e’ skikkelig matt, sterkt oksidert, har tydelige riper, eller dyp misfarging, då e’ det denne typen du treng. Den inneholde grovere slipemidler som tar et skikkelig tak.

Et godt råd e’ å alltid prøve med det mildeste rubbingmiddelet først, på et lite testområde. Hvis det gjør jobben, så e’ det jo heilt topp! Du vil’kje bruke kraftigere saker enn du absolutt må, for husk at du jo fjerne litt av gelcoaten.

Før du sette i gang med rubbingå: Forberedelser e’ a og å!

Som med all annen bådpuss, så e’ forarbeidet halve jobben – minst!

Vask båden grundig – Rubbing på møkkete båd e’ fy-fy!

Dette kan’kje sies for ofte: Båden må være skinnende rein før du begynne å rubbe! Alt av salt, sand, sot og annen løs drid må vekk. Hvis’kje, så vil du bare gni dette rundt med poleringsmaskinen og lage enda flere riper. Så, en skikkelig omgang med bådsåpe og vann e’ steg nummer null!

Utstyr du treng for en vellykka rubbejobb:

  • Poleringsmaskin: Helst en oscillerende (DA – Dual Action) maskin. Den e’ mye tryggere for nybegynnere, då den redusere faren for å “brenne” gelcoaten eller lage hologrammer (skjemmende virvelmerker).
  • Riktige Padder (Rondeller): For rubbing treng du en litt hardere skumgummipad, eller en ullpad for de aller tøffeste jobbene. Ha flere reine padder klare!
  • Rubbingmiddel: Den typen du har valgt (flytende eller fast/grov).
  • Mikrofiberkluter: MANGE av de! Du treng reine kluter for å tørke av rubbingrester.
  • Maskeringstape: Lurt å bruke for å beskytte gummilister, dekaler, vinduskarmer og andre detaljer du’kje vil ha rubbing på.
  • Verneutstyr: Vernebriller e’ et must for å beskytte øyene mot sprut. Hansker e’ også lurt. Bruke du mye rubbing, spesielt innendørs, kan ei støvmaske være greit for å unngå å puste inn slipestøv.

Sånn rubbe du båden steg for steg – Som en ekte sørlandsk bådekspert!

Når båden e’ rein og tørr, og du har alt utstyret klart, då e’ det bare å sette i gang. Husk å ta det rolig og metodisk.

  1. På med rubbing på padden – Ikkje for mye, ikkje for lite: For de fleste rubbingmidler holde det med 4-5 små klatter på størrelse med ei ert, fordelt på padden. Bruke du for mye, blir det bare grisete og vanskelig å jobbe med. Smør gjerne klattene litt udøve padden med en finger før du legge den mot gelcoaten.
  2. Jobb på små områder – Ha kontroll: Ikkje prøv å rubbe heile bådsiå på en gang! Del opp i mindre, håndterbare områder, for eksempel 50×50 cm eller 60×60 cm. Spre rubbingmiddelet på området med maskinen avslått eller på aller laveste hastighet, før du øke farten.
  3. Start maskinen på lav hastighet og øk gradvis: De fleste poleringsmaskiner har justerbar hastighet. Start på en lav innstilling (ofte 1-2 på en skala te 6) for å spre produktet og unngå sprut. Øk så gradvis te en middels hastighet (ofte 3-5) for selve rubbingå. Høyeste hastighet e’ sjelden nødvendig og øke bare risikoen.
  4. La maskinen gjøre jobben – Ikkje press! Moderne poleringsmaskiner og rubbingmidler e’ laga for å virke uten at du må legge mye press på maskinen. Et lett til middels trykk e’ som regel nok. Holder du maskinen flatt mot underlaget og la vekten av maskinen gjøre jobben.
  5. Bevegelse, bevegelse, bevegelse! Hold alltid maskinen i bevegelse. Jobb med langsomme, overlappende strøk i et kryssende mønster (for eksempel først opp og ned, så side te side øve samme område). Dette sikre at du dekke heile flaten jevnt og at rubbingmiddelet får jobba skikkelig.
  6. Følg med på resultatet – Når e’ det nok? Mens du jobbe, vil du se at rubbingmiddelet gradvis brydes ned og at overfladen endre seg. Oksidering, småriper og falming ska forsvinne, og en viss glans ska begynne å komme tebake. Hvor lenge du må jobbe på et område variere med kor slitt gelcoaten e’ og kor kraftig rubbing du bruke. Ofte e’ det snakk om flere “passeringer” øve samme område.
  7. Tørk av med en gang – Ikkje vent! Dette e’ kjempeviktig med rubbing! Så snart du e’ fornøyd med resultatet på et lite område, eller når du ser at rubbingmiddelet begynne å tørke, STOPP maskinen og tørk av ALLE rester umiddelbart med en rein, tørr mikrofiberklut. Rubbing som får tørke helt inn på gelcoaten kan bli utrolig vanskelig – nesten som sement – å få av!
  8. Sjekk resultatet og gjenta om nødvendig: Når området e’ tørka reint, inspiser det nøye i godt lys. Ser det bra ud? E’ riper og oksidering vekk? Hvis ikkje, kan det hende du må ta en runde te på samme område, kanskje med litt fersk rubbing.
  9. Bytt padde ofte – For best resultat og for å unngå overoppheting: En poleringspadde vil etter hvert bli metta med gammelt rubbingmiddel og fjerna gelcoatstøv. Då miste den effekten sin og kan også bli for varm. Ha derfor alltid flere reine padder klare, og bytt når du ser at padden begynne å bli “full” eller hvis den kjennes veldig varm ud. En rein padde jobbe mye bedre!

Viktige knep og triks for rubbingå:

  • Unngå direkte sollys og varme flader: Akkurat som med voksing og polering, så e’ det best å rubbe i skyggen eller på en overskya dag. Rubbingmiddel tørke altfor fort på varme flader.
  • Oscillerende maskin – din beste venn: Igjen, en oscillerende (DA) maskin redusere kraftig risikoen for å lage “brennmerker” (skade gelcoaten pga. for mye varme) eller hologrammer, noe som e’ lettere å få te med en rent roterende maskin.
  • Vær ekstra forsiktig rundt kanter og profiler: Gelcoaten e’ ofte tynnere på skarpe kanter og hjørner. Bruk mindre press og lavere hastighet her, eller rubb disse områdene forsiktig for hånd.
  • Husk at rubbing fjerne et tynt lag gelcoat: Målet e’ å fjerne så lite som mulig for å oppnå ønsket resultat. Ikkje rubb mer enn det som e’ absolutt nødvendig. De fleste båder tåle mange runder med rubbing øve si levetid, men det e’ ingen grunn te å overdrive.

Etter rubbingå – Ka nå? Forsegle den flotte jobben!

Når du e’ ferdig med heile båden (eller den delen du sko rubbe) og den ser frisk og fin ud i gelcoaten igjen, så e’ du ikkje heilt ferdig! En nyrubba overflade e’ på en måte litt “åpen” og sårbar.

Derfor e’ det kjempeviktig å følge opp med:

  1. Polish (Valgfritt, men ofte anbefalt): Mange like å gå øve med en finere polish itte rubbing. Dette kan fjerne eventuelle mikroskopiske spor itte rubbingå, og gi en enda dypere og klarere glans før voksing.
  2. Voks eller Forsegling (ABSOLUTT NØDVENDIG!): Dette e’ det aller viktigste steget itte rubbing (og eventuell polish). En god bådvoks eller gelcoatforsegler vil legge seg som et beskyttende lag oppå den nyrubba (og eventuelt polerte) overfladen. Den beskytte mot UV-stråler, salt, forurensning, og gjør at møkka’kje feste seg så lett. Uden dette siste steget, vil den flotte jobben du har gjort med rubbingå vare mye kortere, og gelcoaten vil fort bli matt og sliten igjen.

Oppsummering: Rubbing – Litt jobb, men for en forskjell det gjørr!

Ja, det kreve litt innsats og tålmodighet å rubbe en båd skikkelig. Men når du står der ittepå, og ser korleis den gamle, trøtte gelcoaten har fått tilbake sin fordums glans og farge, då kjenne du at det var verdt det! Båden ser ikkje bare ti år yngre ud, den e’ også mye bedre rusta for nye eventyr i den fantastiske sørlandske skjærgården vår.

Så, ikkje vær redd for å prøve deg på rubbing! Begynn forsiktig, følg rådene, og gled deg øve en båd som virkelig skinne. Det e’ en herlig følelse!

0